Trakcja, DSC
Trakcja, DSC
Mam problem z DSC, mianowicie problem ten objawia się tym, że podczas jazdy wyłącza mi się trakcja(nie zawsze przeważnie jak go chwile poprzeciągam...) z tym że problem znika po ponownym odpaleniu silnika. Byłem na sczytaniu błędów i okazało się że coś jest nie tak z czujnikami prędkości w lewym i prawym kole lecz po usunięciu tych błędów problem nadal się powiela... co może być przyczyna?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Trakcja, DSC
Najprawdopodobniej masz uszkodzony któryś z tych czujników podjedź jeszcze raz na sprawdzenie błędów jak znowu będą te same to wymień czujnik.
Sprawdź najpierw połączenia elektryczne na czujnikach, na których wywala błędy. Wyczyść dobrze piny, popryskaj jakimś elektrosolem lub innym specyfikiem od elektryczności.
Od razu mowie, ze dzieje sie tak czasem, ze wali blad jednego czujnika, potem drugiego a po wymianie wszystkich okazuje sie, ze winna byla pompa dsc i to ona wymagala naprawy.
Oddałem auto do ASO, dziś dzwonili i mówili ze coś było z pinami od sterowników skrzyni biegów i silnika powymieniają i zobaczymy efekt. Dodatkowo wgrali nowe oprogramowanie (?) czy coś takiego czy jakiś program nowy wgrali i mówią ze lepiej "idzie"
Zobaczymy tez czy zrobią regulacje zaworów 
@ kosiniak
nie kiera mi stoi trochę krzywo, a ma to znaczenie?

@ kosiniak
nie kiera mi stoi trochę krzywo, a ma to znaczenie?
no maaa
po wymianie wachaczy przed zrobieniem geomeetrii wywalolo mi ten sam blad, po ustawieniu geometrii i zbieznosci, zniknal 

Ma, ma. Jeśli czujnik położenia kierownicy został skalibrowany przy kierownicy stojącej na wprost, a raczej tak było, to może być problem jak kiera stoi krzywo i tak jak napisał Kosiniak, zrobić geometrię i ustawić kierę prosto i może być po problemie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

ok spróbuje 

Czujnik skrętu kierownicy wykrywa że masz ją skręconą, czyli ze niby chcesz jechac delikatnie w prawo lub lewo, a auto jedzie prosto (wszystkie kola sie krecą równo, przynajmniej te na jednej osi - informacja z czujników ABS'u). Stąd kontrola wykonuje ci korekcję i zapala się... Szczególnie przy butowaniu.
Miałem to samo. Ustwaiłem zbieżność i jest ok, ale pamiętaj, że w BMW bardzo ważny jest tył! I pierw ustawia się tył, a do tyłu później przód... I bedzie cacy.
Miałem to samo. Ustwaiłem zbieżność i jest ok, ale pamiętaj, że w BMW bardzo ważny jest tył! I pierw ustawia się tył, a do tyłu później przód... I bedzie cacy.
zbieżność nie była problemem, problemem był sterownik DSC
w środę odbieram auto, problem był spowodowany tym, że miesiąc temu spalił mi się alternator, i ten alternator uszkodził ów sterownik oraz inne czujniki.

Sterownik czy pompa DSC ?
Wymieniony sterownik lecz jeszcze problem występuje... co prawda nie rozłącza już całkowicie trakcji podczas jazdy ale kiedy ruszam na 4,5 i 6 biegu załącza się trakcja i mnie wyhamowuje...
Postaram się opisać jak najdokładniej to zjawisko
Trakcja załącza się kiedy powiedzmy na 4 tym biegu raptownie wcisnę i odpuszczę pedał gazu ale dzieje się to też tez nie zawsze... Dziś np na niskich obrotach powiedzmy na 3 tysiące na 6tym biegu znowu sama załączyła się trakcja podczas gdy dodawałem gazu
Postaram się opisać jak najdokładniej to zjawisko
Trakcja załącza się kiedy powiedzmy na 4 tym biegu raptownie wcisnę i odpuszczę pedał gazu ale dzieje się to też tez nie zawsze... Dziś np na niskich obrotach powiedzmy na 3 tysiące na 6tym biegu znowu sama załączyła się trakcja podczas gdy dodawałem gazu
Czujniki ABSu masz ok? Może któryś jest brudny ewentualnie ma słaby styk i trakcja wykrywa że się koło przestało kręcić i nagle zaczyna reagować...?
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2010 00:45 przez djset, łącznie zmieniany 1 raz.
ASO nie potrafi naprawić samochodu. Żadna nowość
Może to być taka banalna rzecz jak złe ciśnienie, albo krzywa felga, odklejony odważnik.
PS.
A tak z ciekawość ile cię ASO policzyło za ten sterownik?

Może to być taka banalna rzecz jak złe ciśnienie, albo krzywa felga, odklejony odważnik.
PS.
A tak z ciekawość ile cię ASO policzyło za ten sterownik?